79. Tradicionalna izložba ULUCG

postavljeno 03-30-2024

U četvrtak, 28. marta, sa početkom u 19 časova, u Umjetničkom paviljonu ULUCG otvorena je 79. Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Na izložbi, koja je revijalnog karaktera, predstavljeno je 114 radova umjetnika i umjetnica savremene crnogorske likovne scene. Izložba će biti otvorena do 30. aprila.

Izložbu su otvorili akademik Zuvdija Hodžić, predsjednica ULUCG Svetlana Dragojević, i predsjednica Upravnog odbora ULUCG Tanja Markuš.

                                                                

U svom govoru, Zuvdija Hodžić je istakao da su maštovitost, pluralizam ideja, sloboda izražavanja, ta bitna osobina umjetnika, karakteristike crnogorske likovne scene, kao i izraz crnogorske slobodarske tradicije, jedinstva etike i estetike:

„Visoko stablo izrasta iz dubokog korijena. Imajući arhimedovsku tačku oslonca i polugu, i savremeni crnogorski umjetnici pokreću i osvajaju Svijet, obogaćujući i oplemenjujući ga ljepotom. Slikajući viđeno ali još više stvarnost iza viđenog", obrađujući grubi kamen i sizifovski ga gurajući uz svoje brdo, slični po razlikama, različiti po sličnostima, stvaraju vrijedna i originalna djela, pokazujući da je duga lijepa zbog svih svojih boja.(...)

Samo slobodan čovjek može biti istinski umjetnik. Samo je istinski umjetnik slobodan čovjek. O tome svjedoči i ova izložba radova 116 umjetnika na koje su ULUCG i crnogorska kultura ponosni a mi, ljubitelji umjetnosti, srećni i zahvalni.“

                                                                                  

Stručni žiri u čijem su sastavu Petrica Duletić, Vesna Bošković, Adin Rastoder, Vladislav Šćepanović i Tanja Markuš, odabrali su ovogodišnje dobitnike nagrada.

Ravnopravni dobitnici nagrade "Milunović, Stijović, Lubarda" 79. Tradicionalne izložbe ULUCG su Darko Đurović za rad "Iracionalno ponašanje čovjeka", Božo Šekularac za rad "Anđelu skromne reputacije" i Jovo Petričević za rad "Pokaži mi svoje zube".

Dobitnica novoustanovljene nagrade ULUCG za mlade umjetnike je Ksenija Borozan za rad "Uzdignute ruke" .

Otkupna nagrada Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore dodijeljena je Radovanu Rajku Grujiću za rad "Klevetnik".

                                                 

Istoričarka umjetnosti Petrica Duletić naglasila je da slike Darka Đurovića, umjetnika „jakog energetskog naboja, beskompromisnog u borbi s pitanjima o pojavnosti odišu neposrednošću, tehnički su besprekorne, govore na najbolji način o životnoj energiji koju slikar predstavlja kroz rad srednjeg formata uljem na platnu“.  

                                                                 

Rad Boža Šekularca „dokazuje njegovu posebnu umjetničku ličnost i potvrđuje da predani rad kroz procese umjetničkog istraživanja, u ovom slučaju slikarskog, uvijek iznenadi posebnošću dobijenih djela“.

                                                                                 

Litografija Jova Petričevića „posjeduje potpuno jasnu vizuelnu koncepciju koja se manifestuje kroz spontano tretiran gest i crtež, bilježenje samo najbitnijih detalja i intervencije perom koje svjedoče da je u pitanju jedan nekonvencionalan rad, koji ujedinjuje različite probleme.“

                                                                                  

Ksenija Borozan, predstavnica mlađe generacije umjetnika, „koja se oblikuje nakon zadnjeg velikog povratka figurativnog u likovnoj umjetnosti, tematski na drugačiji način prikazuje aktuelnost sadašnjeg trenutka“.

                                                                                  

U crtežu Radovana Rajka Grujića prizor je sažet „u preciznu i komunikativnu likovnost, koja je motivisana svakodnevnim vizuelnim senzacijama, pejzažom, predmetima i događajima koji nas okružuju i u kojima je, čak i u konvencijalnim prizorima, ostvarena jednostavna i koncentrisana likovnost“.

                                                                                   

    

Back to Overview